Forbruksgjelden vokser videre!

Den samlede usikrede forbruksgjelden økte i september med 1,6 til 168,3 milliarder viser nye tall fra Gjeldsregisteret. Sterk vekst i den rentebærende delen av forbruksgjelden viser at mange fortsatt sliter med å betale kredittkortfakturaene etter sommerferien.

Samlet usikret forbruksgjeld. Tall oppgitt i milliarder eks. medlåntakere.

Sammenlignet med september 2024 har den samlede forbruksgjelden økt med hele 11,8 milliarder.

«Den samlede forbruksgjelden fortsetter å vokse. Hovedårsaken er den forfalte «kredittkortgjelden» som øker voldsomt etter rekordhøy bruk av kredittkort i sommermånedene. Samtidig vokser «forbrukslånsgjelden». Resultatet av dette er at flere husholdninger får økte rentekostnader og en mer presset økonomi. Erfaringsmessig kommer forbruket til å øke videre mot slutten av året, så det grunn til å tro at betalingsutfordringene vil melde seg for flere. De som havner i denne situasjonen bør raskt ta tak i utfordringene og kontakte banken for å finne gode løsninger», sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret AS i en kommentar.

Økning i rentebærende forbruksgjeld

Den samlede rentebærende forbruksgjelden, som hovedsakelig består av forfalt «kredittkortgjeld» og forbrukslån går i september opp med hele 2,5 til 137,1 milliarder.

Rentebærende forbruksgjeld = Rentebærende rammekreditt + rentebærende faktureringskort + rentebærende nedbetalingslån (forbrukslån og andre usikrede nedbetalingslån). Tall oppgitt i milliarder eks. medlåntakere

Trenden fra august fortsetter. Etter å ha holdt seg stabil i første halvår øker den rentebærende forbruksgjelden kraftig. Sammenlignet med september 2023 har den gått opp med hele 9,1 milliarder.

«Den rentebærende forbruksgjelden gjør et nytt hopp i september. Hovedårsaken er etterslepet med utsatt betaling av «kredittkortgjeld» fra sommerferien. I tillegg tyder veksten i forbrukslån på at flere velger å refinansiere opparbeidet «kredittkortgjeld» til forbrukslån med noe lavere rente. Med dette forbedres økonomien noe», sier Egil Årrestad.

Kredittkortbruken fortsatte ned

Den samlede ikke-rentebærende forbruksgjelden, som i hovedsak utgjøres av ikke-forfalt «kredittkortgjeld», går i september ned med -0,9 til 31,3 milliarder.

Ikke-forfalt kredittkortgjeld = Ikke-rentebærende rammekreditt + ikke-rentebærende faktureringskort. Tall oppgitt i milliarder eks. medlåntakere

Sammenlignet med fjoråret er denne delen av forbruksgjelden opp med 9,8 % fra nivået vi hadde i september 2023.

«Nedgangen i kredittkortbruken er som forventet. Etter at kredittkortene har gått varme i sommermånedene går forbruket vanligvis ned i 3. kvartal, før det igjen stiger mot slutten av året. Dette skyldes handlemåneden «black-month» (november), julehandel og juleferie. Det blir spennende å se om det samme kommer til å skje i år. Nå har flere enn vanlig latt sommerens kredittkortfakturaer gå til forfall, så gjeldsbelastningen vil fortsette å øke hvis bruken av kredittkort går opp igjen i de kommende handlemånedene», sier Egil Årrestad.

Utvikling i usikret forbruksgjeld:

Begrepene som brukes

Nedbetalingslån: Lån med avtalt avdragstid (f.eks. forbrukslån)

Rammekreditt: Lån som kan trekkes opp til den innvilgede rammen (f.eks. kredittkort). Deles inn i to kategorier:

  • Ikke-rentebærende gjeld: Benyttet kreditt som ikke forfalt til betaling
  • Rentebærende gjeld: Benyttet kreditt som er forfalt til betaling og som rentebelastes

Faktureringskort: Betalingskort hvor alt må betales ved forfall. Hvis ikke påløper det gebyr og/eller renter.

Medlåntaker: Ansvarlig sammen med hovedlåntaker til hele lånet er nedbetalt

Se også andre nøkkeltall fra Gjeldsregisteret: Til nøkkeltall