Mange utsatte betaling av kredittkortfakturaene etter ferien!

Den samlede usikrede forbruksgjelden økte i august med 1,1 til 166,8 milliarder viser nye tall fra Gjeldsregisteret. Økning i den rentebærende delen av forbruksgjelden viser at mange venter med å betale kredittkortfakturaen fra feriemåneden juli.

Samlet usikret forbruksgjeld. Tall oppgitt i milliarder eks. medlåntakere.

Sammenlignet med august 2023 har den samlede forbruksgjelden økt med hele 11,3 milliarder på ett år.

«Den samlede forbruksgjelden øker i august, og vi bør følge nøye med på utviklingen. I juli var mange på ferie, kredittkortene gikk varme, og vi hadde rekordhøy ikke-forfalt «kredittkortgjeld». August-tallene viser at mange utsatte betalingen av feriekostnadene. Effekten av dette er at rentebelastningen for husholdningene øker, og flere kan få betalingsutfordringer utover høsten. De som får utfordringer etter ferien bør raskt ta tak i problemene og kontakte banken for å finne gode løsninger», sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret AS i en kommentar.

Økning i rentebærende forbruksgjeld

Den samlede rentebærende forbruksgjelden, som hovedsakelig består av forfalt «kredittkortgjeld» og forbrukslån går i august opp med 1,9 til 134,5 milliarder.

Rentebærende forbruksgjeld = Rentebærende rammekreditt + rentebærende faktureringskort + rentebærende nedbetalingslån (forbrukslån og andre usikrede nedbetalingslån). Tall oppgitt i milliarder eks. medlåntakere

Den rentebærende forbruksgjelden øker betydelig etter å ha holdt seg stabil så langt i år. Sammenlignet med august 2023 har den gått opp med hele 7,8 milliarder.

«Den rentebærende forbruksgjelden gjør et hopp i august. Tallene viser at mange valgte å finansiere ferieforbruket med kredittkort eller forbrukslån, som de drar med seg utover høsten. Veksten fra 2023 er også betydelig, men det er fortsatt et stykke opp til toppnivået på i overkant av 150 milliarder, som vi hadde i 2020 ved inngangen til covid-perioden. Vi får håpe folk flest har kontroll på kostnadene og unngår betalingsutfordringer», sier Egil Årrestad.

Kredittkortbruken gikk ned i august

Den samlede ikke-rentebærende forbruksgjelden, som i hovedsak utgjøres av ikke-forfalt «kredittkortgjeld», går i august ned med 0,8 til 32,2 milliarder.

Ikke-forfalt kredittkortgjeld = Ikke-rentebærende rammekreditt + ikke-rentebærende faktureringskort. Tall oppgitt i milliarder eks. medlåntakere

Den ikke-forfalte «kredittkortgjelden» er opp 11,9% fra nivået vi hadde i august 2023.

«August-nedgangen i ikke-forfalt «kredittkortgjeld» var forventet fordi ferietiden går mot slutten, og kredittkortbruken går ned. Likevel er nivået høyt sammenlignet med tidligere år. Sammen med et generelt høyt kostnadsnivå, med pressede husholdningsbudsjetter, medfører dette en øket risiko for at flere utsetter betalingen av kredittkortfakturaene utover høsten. Resultatet av det er at rentene begynner å løpe og utfordringene kan vokse», sier Egil Årrestad.

Utvikling i usikret forbruksgjeld:

Begrepene som brukes

Nedbetalingslån: Lån med avtalt avdragstid (f.eks. forbrukslån)

Rammekreditt: Lån som kan trekkes opp til den innvilgede rammen (f.eks. kredittkort). Deles inn i to kategorier:

  • Ikke-rentebærende gjeld: Benyttet kreditt som ikke forfalt til betaling
  • Rentebærende gjeld: Benyttet kreditt som er forfalt til betaling og som rentebelastes

Faktureringskort: Betalingskort hvor alt må betales ved forfall. Hvis ikke påløper det gebyr og/eller renter.

Medlåntaker: Ansvarlig sammen med hovedlåntaker til hele lånet er nedbetalt

Se også andre nøkkeltall fra Gjeldsregisteret: Til nøkkeltall